9 mítosz a vállalkozás indítással kapcsolatban

amit tudnod érdemes mielőtt vállalkozást indítasz

Amikor a vállalkozásra gondolok, akkor előttem az a kisgyerek képe jelenik meg, aki járni tanul. Feláll, bizonytalan, remeg a lába, majd tesz egy bizonytalan lépést és elesik. Még nem elég érett az idegrendszere, az izomzata ahhoz, hogy vigye előre! Majd újra feláll! Lép egyet-kettőt. Megint elesik. De nem adja fel! Ismét feláll és nekiindul. Az első lépésekhez még kapaszkodni kell abba, amit elér: anya, apa keze, a bútorok (a környezet). Kellő gyakorlással azonban eléri, hogy már egyedül is, nagy biztonsággal tud járni.

A vállalkozással kapcsolatban azonban sok mítosz kering a fejekben. Az első ilyen talán az, hogy a vállalkozó olyan járni tanuló gyerek (a példánknál maradva), aki feláll és egyből menni, szaladni tud.

De ez nem így van! Senki sem születik vállalkozónak! Még az sem, aki vállalkozó családba születik. Neki is tanulni kell! Tapasztalatot kell gyűjteni! Fel kell készülni! Felkészülni pedig első lépésben gondolatban kell! Ez azt jelenti, hogy szükséges alaposan tervezni.

Nézzük meg talán a legfontosabb mítoszokat a vállalkozással kapcsolatban, amiket az elmúlt évek során hallgatóimtól, ügyfeleimtől hallottam.

Vállalkozás indítása

1. Vállalkozás indításához sok pénz kell.

Ez egy elég sarkos kijelentés és persze nem jelenthető ki egyértelműen, hogy igaz.

Függ attól, hogy mit szeretnél és milyen formában.

A KSH adatai szerint, míg a gazdasági társaságok száma csökken, addig az egyéni vállalkozások száma folyamatosan nő.

2018-ban 493 958 egyéni vállalkozás működött, 43 000-rel több, mint 2017-ben.

 

Forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qvd010.html

A számok nekem azt mondják, hogy egyre többen fognak bele valamilyen vállalkozásba. Amit esetleg nem tudnak, hogy miként kell üzemeltetni a vállalkozást. De ez tanulható!

Ahhoz, hogy egy vállalkozást elindíts nem kell sok pénz. Főleg, ha másodállásban kezded el. Ez esetben még járulékokat sem kell fizetned. A KATA-s adózás bevezetése szintén támogatja azt, hogy kevés befektetésből el tudj indulni.

Amennyiben terméket forgalmazol, akkor kell némi befektetés az árukészletbe, de már erre is kitaláltak sok olyan megoldást, amivel csökkentheted a betett tőkédet.

Cégalapításnál már bele kell nyúlnod a zsebedbe. Alapítással kapcsolatos díjak vannak és a könyvelés díja is magasabb.

A lényeg, a fokozatosság! Ha nincs felhalmozott tőkéd, akkor először kezd kicsiben (másodállásban), majd fejleszd fel az ügyfélköröd és akkor válts, amikor a mérleg már azt mutatja, hogy meg tudsz élni a vállalkozásból.

Részletek a döntéshez az Vállalkozási ismeretek A-Z képzésben.

2. Vállalkozás indítása és fenntartása kockázatos.

Tény, hogy egy vállalkozás indítása és működtetése kockázatos. De ebbe a gondolatba azok ragadnak bele, akik nem tudják, hogy kell a kockázatot kezelni. Vállalkozás indítása előtt célszerű megtanulni, hogy miként kezeld a kockázatot.

Egyénenként változik a kockázatvállalás szintje. Van, aki úgy gondolkodik, hogy „Kockázat nélkül nincs üzlet!” és sokat kockázat. Sokat veszíthet, de sokat is nyerhet.

Én kevésbé vagyok kockázat tűrő, ezért szeretek inkább biztosra menni. Ha ebbe a kategóriába tartozol te is, akkor érdemes alaposan tervezned. Átgondolni, hogy melyik lépés után mi következik. DE! Ha nem vállalsz fel valamennyi kockázatot, akkor nem lesz profitod! A kockázat csökkentés és kezelés egyik eszköze az üzleti terv készítése.

Ha a vállalkozás kockázatmentes lenne, akkor mindenki vállalkozna.

Forrás: https://neilpatel.com/

Szóval, igen. A vállalkozók vállalnak valamennyi kockázatot.

De nem játszanak, hanem számítanak a kockázatokra.

3. Vállalkozásban azt kell csinálni, amit egyébként is szeretek.

Az egyik legnagyobb mítosz!

A vállalkozás fő célja a profit. Ez nagyon furának hangozhat, de ebből élsz meg.

Ha van egy kedvenc tevékenységed, jó ötleted, amibe beleszeretsz és azt gondolod, hogy ez másoknak is milyen jó lesz, akkor legyél óvatos! Mielőtt beteszed az energiádat és a pénzed végezz piackutatást! Másokat is érdekelhet ez? Van rá fizetőképes kereslet?

A RTL Klub műsorán ment a Cápák között című műsor. Sok olyan ötletet utasítottak el a befektetők – ami a prezentálónak a nagy ötlete volt, a szív szerelme – mert nem látták az üzleti megtérülését. Számodra egy téma érdekes, jó és fontos lehet, de ha nem tudod eladni, akkor biztos a bukta.

Mit tehetsz?

 • Végezz piackutatást! Nem igényel nagy befektetést. Nézz körbe az interneten, hogy mások (akár külföldön is) csinálják-e már, amit te kitaláltál! Olvass utána, hogy mi az ő tapasztalatuk! Hogy megy az üzlet? Gyakorlatilag ma már szinte mindent kitaláltak és valaki csinálja a világban. Ez lehet, hogy hihetetlen számodra, de tényleg így van.
 • A következő lépés, hogy számolj! Készíts üzleti tervet! Ami elsőre jó ötletnek tűnik, a számok tükrében már nem biztos.

Egy ügyfelem kitalált a vállalkozása kiegészítéseként egy nagyon jó dolgot. (A titoktartás miatt az ötletet most nem részletezném.) Végig arról áradozott, hogy ilyent még nem csinál senki, ezzel mennyi követőt tud hozni és már össze is állította a csapatot, aki ebben dolgozik. Ekkor megkérdeztem, hogy mi a célja ezzel?

A vállalkozás másik lábának a bevétel növelés, látogatók és új ügyfelek szerzése. – jött a válasz. Megkértem, hogy számoljunk. Számoljuk ki, hogy ez mennyibe kerül neki. Kiderült, hogy az ennek az új lábnak a beindítása elvinné a másik láb bevételének nagy részét. Ráadásul más módon sokkal olcsóbban tud új ügyfeleket szerezni. Az ötlet persze jó volt, de nem a vállalkozásnak ebben a fázisában.

Szóval jó, ha azt csinálod, amit egyébként is szeretsz. Ez mindenképpen motiváló. De ne csak a TE szeretetedre építsd a vállalkozásod.

4. Könnyű a vállalkozónak! - Nehéz a vállalkozónak!

A könnyű és a nehéz meghatározhatatlan fogalmak. Nem tudjuk mit jelentenek. Mitől könnyű? Mitől nehéz a vállalkozónak?

Egy vállalkozás üzemeltetése kíván némi ismeretet és olyan tulajdonságokat, amelyek fejleszthetők.

Ezek egy részét a többi pontban említem:

 • döntéshozás,
 • adminisztráció,
 • tisztesség,
 • gondolkodás.

Ami még jó jöhet:

 • kommunikáció,
 • szervezés,
 • probléma kezelés és ami szerintem nagyon fontos,
 • a felelősség.

 

Aki felelősséget vállal a saját életéért, annak nem könnyűek vagy nehezek a dolgok, hanem tudja, hogy mit szeretne, megtervezi az odavezető utat és végigmegy rajta. Képes segítséget kérni, ha kell. Azt nézi, hogy ő mit tehet annak érdekében, hogy a dolgai jobban menjenek.

Aki nem vállalja a felelősséget, ő általában másra mutogat: a világ, a politikusok, a NAV, a szomszéd… Mindenki más hibás az ő kudarcáért és nehéz élethelyzetéért.

Lehet, hogy ez most sarkosnak tűnik, de remélem gondolatokat ébresztett benned.

Nincs olyan, hogy könnyű vagy nehéz!

Olyan van, hogy most több energiát, időt kell belefektetnem. Olyan is van, hogy most úgy döntök, hogy nem fektetek bele sok energiát.

 

Ahogy John Wick c. filmben is elhangzott: „Döntések és következmények!”

 

Dönthetsz így is, úgy is. A következmények a tieid lesznek!

Te hogy állsz ezzel a kérdéssel? Van-e olyan gondolatod, hited, ami támogat vagy gátol? Ha úgy érzed gátolt vagy, kérj segítséget!

5. Boldogulni csak csalással lehet a vállalkozásban!

Emlékszem még a 80-as évek elején engedélyezték a gazdasági reformok részeként a GMK-k (gazdasági munkaközösség) működését. Gyorsan el is terjedt a kommunista párt tagjainak közbeszédében, hogy „ezek mind csalók”. Ez a mítosz innen ered a magyar gondolkodásban. Ez persze már akkor sem volt igaz.

A mai világban pedig pláne nem. A legtöbb vállalkozó igyekszik tisztességesen előrébb jutni a piacon. Adnak számlát, nyugtát, nem csapnak be, hanem azt adják, amit ígérnek. Ha hibáznak (mert a hiba a munka természetes része), akkor azt igyekeznek orvosolni, kijavítani. Nagy vállalkozóktól is egyre többször hallom azt, hogy fontos, hogy nyugodtan aludjanak, ezért becsületesen játszák a vállalkozói játékot.

Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek csalók, vagy agresszív vállalkozók. Vannak. Ezek előbb-utóbb azonban lebuknak, elszeparálódnak és elmagányosodnak. Az internet és a közösségi média terjedésével szinte percek alatt ki lehet valakit zárni a piacról. De már a NAV-nak is van fekete listája, ahol feltüntetik a tisztességtelen vállalkozókat.

Vállalkozóként ezért érdemes feltüntetned a vásárlói visszajelzéseket. Tedd láthatóvá a bizalom erősítő elemeket az értékesítésed során.

6. Nehéz vállalkozást indítani.

Ha ezt gondolod, akkor a nehézség a fejedben ül! A gondolataid között. Vállalkozás indításához manapság már ki sem kell lépned a szobádból. Online is megteheted. Ennél egyszerűbb dolog nincs.

Technikailag tehát nem igaz ez a mítosz. Ami a kihívást jelentheti, hogy ELÖTTE kell átgondolni, mit is szeretnél!

 • Mi lesz a terméked/szolgáltatásod?
 • Kiknek szeretnél értékesíteni?
 • Mekkora a rendelkezésre álló tőkéd? stb.

Sok kérdést kell feltenned magadnak ahhoz, hogy elindulhass. A válaszok alapján tudsz cselekvési tervet készíteni, amit a vállalkozás kapcsán úgy hívnak, hogy üzleti terv.

Nézd meg a részeit a Vállalkozási ismeretek A-Z online képzésünk leírásában!

 

A kérdés az, hogy tudsz-e, akarsz-e gondolkodni és ez alapján lépni?

 

Ha a válasz nem, de vágy lenne benned, akkor lehet, hogy egyéni coachingra lenne szükséged a blokkjaid feloldására. Kérj időpontot itt!

7. Vállalkozónak születni kell!

Sok ember azt hiszi, hogy vállalkozónak születni kell. Ez valami genetikailag kódolt dolog és csak az ért hozzá, akinek ez a génje megvan. Fent már említettem ezt a mítoszt. A jó hír, hogy ez sem igaz!

Vállalkozónak nem születik senki. Meg merem kockáztatni, hogy az összes vállalkozó TANULÁS útján vált vállalkozóvá. Aki vállalkozó családba született egy kis előnnyel indul, mert szinte az anyatejjel szívhatja magába a vállalkozói ismereteket, a tudást, a fortélyokat. Mindenki más tanulja. Ez a másik jó hír! A vállalkozás vezetése tanulható.

Vannak alap motivációs és személyiség tulajdonságok, amelyek szükségesek hozzá. Azonban, ha ezek nincsenek meg, akkor ez is fejleszthető vagy végső esetben érdemes lehet társulni olyannal, aki rendelkezik ezekkel a képességekkel.

8. Bárki lehet vállalkozó.

Ez a mítosz egy kicsit kapcsolódik az előző ponthoz. Sajnos nem igaz! Nem lehet mindenki vállalkozó. Annak ellenére sem, hogy a vállalkozás tanulható.

Ha erőteljesen hiányzik belőled a döntéshozatali képesség, a kockázatvállalás, a tervezés képessége és a motivációs bázisodban se nagyon található meg az építkező motivátor (versenyző alkat, akit az anyagiak motiválnak) vagy a szabad szellem motivátor (szabadság, függetlenség motiválja), akkor lehet, hogy nem érdemes egyedül vállalkoznod.

Ilyenkor érdemes lehet összeállnod valakivel, aki ezekben jobb és együtt tolni a szekeret. Azt gondolom, hogy egyébként is jobb társakkal együtt dolgozni, mert sokkal több mindent érhetsz el, mint egyedül.

Egyedül a saját korlátjaidig tudsz eljutni egy vállalkozásban.

9. A vállalkozónak nincs magánélete

Sokan azt gondolják, hogy aki vállalkozó az a nap 24 órájában dolgozik. Nincs ideje szórakozni, feltöltődni, a családdal lenni.

 

Sajnos van, hogy ez látszólag így van.

 

Dolgoztam én is olyan vállalkozóval együtt, aki inkább elhozta a gyermekét hozzám, hogy tanuljak vele, minthogy Ő leült volna a gyermekével foglalkozni. Az indok az volt, hogy sokat dolgozik a vállalkozásában és nincs ideje.

 

Azonban a magánélet hiányának a hátterében inkább az áll, hogy akiknek nincs idejük, nem tanulták meg beosztani azt.

Az igaz, hogy vállalkozóként fárasztóbb lehet a munkád, mint alkalmazottként. Lehet, hogy többet is kell dolgoznod. De az semmiképpen nem igaz, hogy nem lehetne magánéleted.

 

A vállalkozónak mesterien kell kezelnie az időt. Tanulhatsz időbeosztási technikákat, módszereket. Hamarosan mi is fogunk majd foglalkozni ezzel a kérdéssel az Online Képzések oldalon.

 

Egy másik fontos tennivaló a tervezés. Ez alapja az időbeosztásnak is. Görög Ádámtól hallottam azt a kérdést, hogy „Vállalkozásodban vagy a vállalkozásodon akarsz dolgozni?” Az a vállalkozó, akinek nincs magánélete, a vállalkozásában dolgozik. Feladta az alkalmazotti létet azért, hogy csináljon egy saját munkahelyet.

Összefoglalás

Mondhatod magadnak ezeket a mítoszokat, de láthatod, hogy igazából ezek mind-mind hitrendszerekhez kacsolódó gátak. Amint átrágtad magad rajtuk, máris megnyílik előtted a sikeres vállalkozás útja.

 

Ezen az úton lehet útitársad a Vállalkozási ismeretek A-Z online képzés. Nézz bele az ingyenes anyagokba!