Hogyan maradj tudatos nehéz helyzetben?

Legyél felkészülve azokra a dolgokra, amelyeket ellenőrizhetsz, kontrollálhatsz!

tudatos

tudatos mindfulness

A stressz egy jelentős forrása az, hogy olyan dolgok történnek velünk, amelyeket nem vagyunk képesek tudatosan kontrollálni.

És nem tudunk mindent kontrollálni az életünkben. Aki arra törekszik, hogy mindent kontroll alatt tartson, az általában kényszerbetegség valamilyen formájánál köt ki vagy túl nagy lesz benne a feszültség, a frusztráció, mert egész egyszerűen nem lehet a világ összes történését, dolgát az ellenőrzésünk alatt tartani.

Nézzünk néhány példát arra, hogy miként maradj tudatos:

1. Fizikai biztonság

tudatos

Nehézséget okoz beszerezni a maszkot, a kézfertőtlenítőt stb. Arra valószínűleg nincs ráhatásod, hogy a boltban, a gyógyszertárban legyenek ilyen eszközök és nem utolsó sorban mennyiért.

De azt megteheted, hogy naponta többször mosol jó alaposan kezet!

Máris van egy felület, amit kontrollálhatsz, amiben tudatos maradhatsz.

Az nem a te irányításod alatt van, hogy kimehetsz, mikor és hogyan.

De azt már tudod szabályozni, hogy mit kezdesz magaddal otthon!

Nagyon sok olyan mozgásos gyakorlat van, amit otthon végezhetsz és még támogatod is vele az immunrendszeredet.

A vírus terjedését szintén nem tudod kontrollálni. Ha csak arra fókuszálsz, hogy mennyien fertőződnek és halnak meg, akkor az elég kétségbeejtő és frusztráló.

De azt tudod tudatosan kontrollálni, hogy mit teszel magadért!

Azért, hogy az immunrendszered támogatva érezze magát! Itt is találhatsz jópár gyakorlatot:

2. Szociális kapcsolatok

Az egyik nagyon jó stresszcsökkentő módszer, ami anélkül csökkenti a stresszt, hogy bármi mást tennél, az a szociális kapcsolatok (Atkinson, 2005.). Most úgy érezheted, hogy el vagy zárva a külvilágtól és ez nem a te döntésed.

De azt megteheted, hogy csatlakozol olyan csoportokhoz, ahol van lehetőséged online beszélgetni, kapcsolódni másokhoz!

Sok szervezet indít olyan ingyenes lehetőségeket, ahol ezt megteheted.

Felhívhatod ismerőseidet, barátaidat telefonon, vagy videóchaten, hogy beszéljetek.

3. Család

Sokan nem tudnak most találkozni idősebb családtagjaikkal, szüleikkel, anyjukkal, apjukkal. Ez aggodalommal, bánattal tölthet el. Az érzelmet nehezen lehet kontrollálni.

De azt megteheted, hogy sűrűbben hívod fel őket, bevásárolsz nekik és teszed az ajtó elé! Egy olasz barátom mesélte, hogy sem ő, sem a 81 éves apja nem léphet a ki a házból a karantén miatt. Egy rokonuk vásárol be nekik, de ő sem mehet be. Leteszi az ajtó elé a megvásárolt árukat, becsönget, majd elmegy. A törődés, a gondoskodás érzése vette át a túlzott aggodalom helyét.

4. Munka

Van, aki elveszítette munkáját, van, akit szabadságra küldtek, van, aki otthonról dolgozik.

Ezt megint nem tudod kontrollálni. A legnehezebb annak, aki elveszítette a munkáját.

De, ha elveszítetted a munkádat, azt megteheted, hogy felkészíted magad arra az időre, amikor véget ér a veszélyhelyzet! Most jó lehetőségek vannak arra, hogy ingyen vagy nagyon olcsón képezd magad. Akár olvashatsz is szakmai tankönyveket. Ezzel emeled a munkaerőpiaci értékedet! Amikor majd munkavállalókat keresnek jobb pozícióból tudsz indulni.

Ha szabadságra küldtek, akkor szintén a saját képességeid tudatos fejlesztésére fókuszálj! Ha azon töröd magad, hogy miért történt ez velem és milyen galád a főnökség, akkor az a depresszió irányába vezet. Képezd magad! Aztán keress majd egy jobb munkahelyet, ahol megbecsülnek nehéz időben is.

Vállalkozó vagy? Remek alkalom arra, hogy átgondold az üzleti startégiádat, az ügyfélápolási szokásaidat!

5. Pénzügyek

Fájó pont. Van vagy nincs tartalékod? Ha van, akkor az otthon maradás a kevésbé fájdalmas. Ha nincs, nagyobb a baj.

De ez nagyszerű lehetőség arra, hogy elgondolkodj a pénzkezelési szokásaidon!

Tegyél fel magadnak kérdéseket:

Példa: ha dohányzol, számold ki, mennyit költesz erre egy hónapban. Tudom, közhely, de ha 1 doboz cigit elszívsz egy hónapban naponta, akkor az kb. 36 000 Ft kiadás. Ha csak csökkented a dohányzásod a felére, akkor máris 18 000 Ft-ot félre tudsz tenni havonta!!!

A matek nem hazudik! Tényleg kell a 16. póló?

6. Fókusz

Az, hogy hova helyezed a fókuszod egy nehéz helyzetben, nagymértékben meghatározza azt, hogy miként fogod érezni magad abban a helyzetben. Az érzékelésed gondolatokat ébreszt, a gondolatok érzelmeket és végső soron ez a folyamat meghatározza a testi érzeteidet, közérzeted és a viselkedésed.

Amilyen gondolat betölt, áthat és ural, az megvalósulni igyekszik, amennyiben ez emberileg lehetséges.

Coué

Így szól Coué I. törvénye a gondolaterőkről (Coué, 2019.). Mit jelent ez?

Amire a figyelmed fordítod, az növekszik benned!

Ha a félelemre fókuszálsz, akkor elveszíted a kapcsolatodat a jelennel. Vagy a múlt tapasztalatai kelnek életre a fejedben vagy a jövő miatt kezdesz el aggódni! A félelem érzése pedig egyre nő benned és hozza magával a kapcsolódó gondolatokat és testi érzeteket. Ezek együtt pedig meghatározzák a viselkedésedet, tetteidet. A félelem megbéníthat.

Will Smith így fogalmazta ezt A Föld után c. filmben:

"Magunk teremtjük a félelmet. A félelemnek egyetlen lakóhelye van, a jövőbe tekintő gondolatunk. Amitől félünk, üres fantáziálás. Olyan dolog, ami nem létezik az adott pillanatban, ami nincs és ha nem akarjuk nem is lesz. Tehát a félelem csak elmezavar, nem tévesztendő össze a veszéllyel. A veszély az valóságos, a félelem az rajtunk múlik.”

Tehát a veszélyt ne negligáljuk! Az van!

De azt megteheted, hogy arra fókuszálsz, hogy mit kezdj ezzel a veszélyhelyzettel! Teret engedsz a félelemnek vagy a megoldásra, a lehetőségekre, a tennivalókra kezdesz el fókuszálni?

Hogyan tudod tudatosan megőrizni és megragadni a jelen pillanatot?

Ennek egy részét már áttekintettem a cikk elején. További pár ötlet:

7. Aludj eleget és pihentetően!

Az alvás is támogatja az immunrendszered. A kialvatlanság terheli az immunrendszert és ha találkozik a szervezeted bármilyen vírussal, akkor befogadóbb lesz a fertőzésre.

Amikor sokat dolgozok, keveset alszok és még a kajára, meg a mozgásra sem figyelek, általában aktivizálódik a herpesz vírus.

Ha nem tudsz jól aludni, akkor végezz autoszuggesztiót, relaxálj, meditálj, vagy keress egy mentálhigiénés tanácsadót (most inkább online).

8. Egyél megfelelő minőségű ételeket és ne sokat!

Ha össze-vissza és sokat eszel – főleg a bezártság alatt –, akkor elhízol. Az elhízás pedig szintén megterheli az immunrendszert. A következmények ismertek…

Testsúlytól függően most (2020. április) sokkal kevesebb kalória bevitele elegendő.

Sok alkalmazást és kalória kalkulátort találhatsz a neten, amivel be tudod állítani a te saját kalóriaigényedet.

9. Hogy vagy az önelfogadással?

Odafigyelsz a kajára, a mozgásra, az alvásra, jó a fizikai kondíciód, de teszel-e olyant, ami csak neked okoz örömet? Ez nem azt jelenti, hogy csak magadról szóljon a napod! Ha ez csak 5 perc, amíg kimész napozni egyet, veszel egy nyugodt forró fürdőt, olvasol 10 percet, azaz teszel valamit, ami téged tölt fel stb., akkor az már éppen elég.

Ezzel azt üzenet magadnak, hogy fontos vagy magad számára…

10. Autoszuggesztió, relaxáció, meditáció

Végezd valamelyiket, amit ismersz és ami csökkenti a stresszt!

Végezhetsz légzőgyakorlatokat is.

A Hogyan támogasd az immunrendszered? ingyenes online tananyagban leírtam, hogy miként végezd a Coué-féle autoszuggesztiót. Regisztrálj be és nézd meg!

Kaphatsz hasznos ötleteket a táplálkozáshoz és a mozgáshoz is.

„Mindannyian számtalan lehetőséget kapunk az élettől, hogy tanulási, fejlődési és gyógyulási képességünket erősítsük és kamatoztassuk, ha már meggyőződtünk róla, hogy ez lehetséges. Mindannyian rengeteg esélyt kapunk az élettől, hogy megértsük, valódi választási lehetőségeink vannak minden egyes pillanatban – csakis rajtunk múlik, milyen viszonyban vagyunk mindazzal, ami elménkben, testünkben és környezetünkben zajlik.”

(Teasdale-Williams-Segal, 2016.)
Jon Kabat-Zinn a Mindfulness kidolgozója

Felhasznált irodalom:

Atkinsn: Pszichológia, Osiris Kiadó, 2005. 548.o.

Coué: Elméd gyógyító hatalma, Egyensúlyért Bt., 2019.

Teasdale-Williams-Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban, Kulcslyuk Kiadó, 2016. 10.o.