Indítsak tanácsadói vállalkozást vagy ne?

4 szempont, ami segíthet a döntésben

A vállalkozás indítása mögött sok motiváció lapulhat. A Vállalkozási ismertek A-Z tanácsadóknak online képzésben összeszedtem neked azt 9 leggyakoribb okot, ami miatt valaki vállalkozást indít. A sikeres és eredményes vállalkozás felépítéséhez és működtetéséhez fontos tisztázni, hogy melyek is azok a motivációk, amelyek téged is vezérelnek.

Ezek között szerepel az anyagi függetlenség, az önállóság, a kényszer vagy egy lehetőség felismerése. Érdemes tisztázni, hogy egyáltalán neked való-e a vállalkozói élet, mielőtt belevágsz.

Lehet, hogy most te is ilyen helyzetben vagy… Ezért segítek neked abban, hogy át tudd gondolni, neked való-e!

Amikor vállalkozó lettem 1995-ben, akkor nem gondolkodtam sokat. Belevágtam, majd rájöttem, hogy nem értek hozzá. Elbuktam fél évet az életemből és egy csomó pénzt is. Nem volt terv a fejlemben. Erről szól az üzleti terv készítésének szükségessége, de most nem erről szeretnék írni. Amellett, hogy felismertem, hogy nem értek a vállalkozáshoz rájöttem egy pár dologra, ami kellhet ahhoz, hogy jól csináljam (jelentsen itt most a jól akármit is).

Lássuk a jeleket, amelyek megsúgják neked, hogy jó-e, ha belevágsz!

1. Nem érzed jól magad a fix állásodban

Ha most bólogattál, miközben olvastad a sorokat, akkor valószínűleg már jártas vagy a szakterületeden és ideje lehet elgondolkodnod azon, hogy elindíts egy vállalkozást.

2. Szeretnél valami maradandót átadni a világnak

A maslow-i piramis tetején található az önmegvalósítás.

maslow-piramis
Forrás: http://leanszotar.hu

Ahogy a képen is láthatod ez az igény, mint motivációs szükséglet minden emberben megtalálható. Abban az esetben bukkan a felszínre, ha az alatta lévő szükségletek már kielégültek.

Tehát biztonságban vagy, lehet, hogy elismert is vagy a területeden (nem biztos, hogy a főnökeid által), megvan a szakértelmed, tudásod. Természetes, hogy át szeretnéd adni másoknak.

Ha ez a motivációd, akkor a vállalkozás a legjobb ötlet, ami eszedbe juthat a tudásod megosztására, átadására. Így úgy tudod átadni a benned lévő értékeket, hogy mások profitálhatnak belőle. Soha nem tudhatod, hogy milyen hatást gyakorolhatsz mások életére.

Gábort 12 évesen hozta el hozzám édesanyja azzal, hogy nem tud tanulni. Szörnyen olvasott. Pár hónapig együtt dolgoztunk az olvasási képességén, aminek hatására javultak a tanulmányi eredményei. 26 évesen találkoztam vele újra. Akkor már munkahelyi stressz kezelése miatt keresett meg, de elmondta, hogy 12 évesen hatalmas segítség volt számára az a fejlesztés, amiben együtt dolgoztunk. Az motiválta őt arra, hogy tovább tanuljon és főiskolára menjen.

A hatás gyakorlásnak és a maradandó érték átadásának sok formája van, de ha vállalkozásban teszed ezt, akkor független és önálló is tudsz maradni.

3. Felelősség

Ez talán a legfontosabb!

Mennyire tudsz felelősséget vállalni magadért, tetteidért?

Ha vannak céljaid, van benned szenvedély és tennivágyás e célok eléréséért, akkor hajrá! Vállalkozz!

Amikor vállalkozást indítasz egy csomó dologért felelősséget kell vállalnod. Igazából mindenért, ami veled és a vállalkozásodban történik, te vagy a felelős!

Minden nap tenni kell azért valamit, hogy haladjon a szekér.

Ez egy hosszabb folyamat. Bele kell látnod a könyvelésbe, hogy állíts ki számlát, mire van szüksége a könyvelőnek; mik az adózási jogszabályok; hogy tudod megszólítani az ügyfeleidet; mennyire vagy jó, a szakmádban, hogyan tudsz fejlődni; tiszta-e a helyiséged, ahol fogadod az ügyfeleid stb., stb., stb.

Ott van még a marketing, a honlap készítés, üzemeltetés

Nem elriasztani akarlak, de ha azt érzed, hogy van benned kihívás, elhivatás erre, akkor csináld!

Nagyon sok tevékenységet pedig kiszervezhetsz, ha nem értesz hozzá. Nem is kell értened! Vannak erre szakemberek, de a te kezedben kell legyen az irányítás!

Ha ez a fajta felelősségvállalás, céltudatosság hiányos benned, akkor inkább előbb ezt fejleszd. Kérj segítséget ehhez! Aztán majd meglátod.

4. Több pénz kellene

Ha csak a pénz motivál, ne vállalkozz!

A rossz hír az, hogy sokan vannak, akik azt gondolják, hogy a vállalkozás arra van, hogy ők meggazdagodjanak. Igen ez lehetséges abban az esetben, ha nem ez a FŐ motiváció. Ha csak a pénzért teszel valamit, azt megérzik az ügyfeleid.

Látniuk kell a szenvedélyt benned, hogy szereted azt, amit csinálsz. Hogy értéket kapnak tőled! Az életed egyben minta is azoknak, akik megkeresnek téged! Ez nagyon fontos!

Egy másik változata ennek az, amikor kényszerből indít valaki vállalkozást, hogy legyen munkája. Ez szintén nem a legoptimálisabb motiváció. Nem fogod élvezni, amit csinálsz és az eredmény ugyanaz lesz, az ügyfeleid elmennek és hosszabb távon belebuksz.

Akkor a vállalkozásból nem lehet meggazdagodni?

A vállalkozás sok munkát jelent. Ez esetben átlag feletti jövedelmet érhetsz el és biztosítani tudod magadnak és családodnak mindazt, amire szükségetek van. Ehhez viszont kell az, hogy szeresd, amit csinálsz.

Lásd részletesebben a 9 mítosz a vállalkozás indításával kapcsolatban cikkünket.

Összefoglalás

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy te miért akarsz vállalkozást indítani?

Nem szükséges egyből főállású vállalkozónak lenned. 

Miután rájöttem, hogy nem értek a vállalkozáshoz, visszamentem alkalmazottnak és tanultam. A munka mellett pedig folytattam a vállalkozásomat másodállásban. Amikor már beletanultam és láttam magam előtt azt a célt, amiért érdemes volt váltanom, akkor megtettem a megfelelő lépéseket. Most már több, mint 10 éve főállású vállalkozó vagyok.

Ebben a folyamatban tudlak téged is támogatni! 😀

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .