Az egészség háromszöge a kineziológiában

Az általunk alkalmazott kineziológiai módszerek alapja az Alkalmazott Kineziológia, melyet Dr. George Goodheart amerikai csontkovács fejlesztett ki a 60-as években. Az Alkalmazott kineziológia szimbóluma egy egyenlő oldalú háromszög. Ebben a háromszögben a kineziológia teljes koncepciója megjelenik. (Da Silva, 2017.)

egészség háromszöge touch for health
Fotó: www.egyensulyert.hu

A kineziológia újabb megközelítése (Touch For Health – Gyógyító érintés, Neuro-Energetikai Kineziológia) másként közelíti ezt meg. A három oldal eszerint:

 • Szerkezeti (strukturális, fizikai, más néven testi)
 • Biokémiai (fiziológiai, ökológiai, energetikai)
 • Mentális / Érzelmi (pszichológiai)

„Amikor a háromszög egyenlő oldalú, az oldalak nyilvánvalóan egyensúlyban vannak és a személy optimális életerőkkel és egészséggel rendelkezik.”

(Tony, 2018.9.o.)

Az egyenlő oldalú háromszög alapját a szerkezeti (strukturális, testi) terület alkotja. Ide tartozik minden fizikai kiegyensúlyozatlanság, amely legtöbb esetben az izmokkal, csontokkal, inakkal van összefüggésben. E terület inbalansz állapotához vezető okokhoz sorolhatjuk a mozgáshiányt, a nem megfelelő mozgást, túl sok egyoldalú mozgást, (pl. túl sok számítógépezést, de akár hosszan tartó varrógépen történő varrást)

E terület korrekciói: izmok energetikai kiegyensúlyozása, megfelelő életvitel kialakítása, és ide sorolhatunk mindenféle mozgásterápiát.

A mozgással foglalkozó részben mutatunk jó pár olyan gyakorlatot, amit akár az otthonában is el tud végezni, hogy kiegyensúlyozza ezt a területet.

A másik oldal a biokémiai (fiziológiai, ökológiai, energetikai) terület. Ezen oldal egyensúlybomlásának okaihoz sorolhatjuk a nem megfelelő minőségű és mennyiségű étel bevitelét és víz nem kellő mértékű fogyasztását. A túl sok, illetve túl kevés tápanyag-  vitamin-, és ásványi anyag bevitelét és természetesen a környezet szennyezéseket is (pl: légszennyezés, elektroszmog), de módosítják fiziológiai/energetikai állapotunkat a gyógyszerek, dohányzás, és a túlzott alkoholfogyasztás is.

A terület kiegyensúlyozása a táplálkozás változtatásából és a különböző egyéb anyagok (vitaminok, ásványi sók és nyomelemek) beviteléből áll, melyek erősítik a testet, az immunrendszert vagy pl. a Touch For Health kineziológiai rendszerben az izmok működését.

De ide tartozik még a homeopátia, allopátia és a táplálkozástudomány, a környezetünk egyensúlyba hozásával foglalkozó terápiák is.

A harmadik terület a mentális / érzelmi pszichológiai terület. Ha ezen a területen van kiegyensúlyozatlanság, akkor foglalkozhatunk érzelmi vagy mentális okokkal.

Most a témánk szempontjából inkább az érzelmi stresszt fogjuk érinteni, amely a (kineziológia koncepciójában) fogantatásunk pillanatától bármikor kialakulhat, és későbbi életünk során hatással lehet ránk.

A stressz kialakulásának okaihoz sorolhatjuk – különösen most ebben a helyzetben – a megoldatlan helyzeteket, félelmet, lelki traumát, a túl nagy elvárásokat vagy akár azt is, ha nincs megfelelő minta előttünk.

Ezen a területen alkalmazhatjuk a segítőkapcsolati beszélgetést, a különböző érzelmi stresszoldó korrekciók széles tárházát, a Bach–virágterápiát, de adott esetben bevonhatunk pszichoterápiában / mentálhigiénében járatos szakembert is a stressz kezelésébe.

A háromszög bármelyik oldalán is legyen kiegyensúlyozatlanság, az mindenképpen terhel minket.

Amennyiben csak az egyik oldal kiegyensúlyozatlan, akkor az magával hozhatja a többi oldal kiegyensúlyozatlanságát is.

Pl.: Egyoldalúan táplálkozunk és túl sok szénhidrátot fogyasztunk (lsd: fenti kép kiegyensúlyozatlan állapot). Ennek egyik következménye lehet, hogy elhízunk (biokémiai oldal). A nagyobb súlyt az ízületeink már nem biztos, hogy elbírják és kialakulnak különböző fájdalmaink (szerkezeti oldal). Emiatt pedig állandóan szomorkodunk, esetleg depressziósak leszünk (érzelmi terület). A fájdalom vagy az érzelmi stressz miatt nem szívesen mozdulunk ki és a kör bezárul, a túlsúly nő.

Ha a háromszög mindhárom oldala egyensúlyban van, akkor beszélhetünk arról, hogy egészségesek vagyunk.

Személyes találkozások során a kineziológus teszteli az elsődleges faktort, azaz azt, hogy melyik területtel kell leginkább foglalkozni.

Otthoni környezetben pedig tekintsük át mindhárom területet és változtassunk ott, ahol szükséges.

Figyelem!

Ha Ön olyan problémával küzd, amely orvosi ellátást igényel, akkor minden esetben kérje ki orvosa véleményét az adott eljárással kapcsolatban. Pl. ha autoimmun betegsége van, nem biztos, hogy jó olyan ételt fogyasztani, olyan gyakorlatot végezni, amely erősíti az immunrendszer működését.

Felhasznált irodalom:

 1. Kim Da Silva: Kineziológia, Bioenergetic kiadó, 2017.
 2. Toni Lilley: Touch For Health – Útmutató a természetes egészséghez lépésről lépésre (tanfolyami jegyzet) 9.o., Professional Kinesiology School from Hungary, 2018.

This Post Has 2 Comments

 1. Hegyesi Mária

  Hasznosnak találom a kiinduló alapokat.

 2. Erdélyi Ildikó

  Hasznos,nagyon jól tükrözi az alapokat.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .