gyógyító érzelem

COUÉRÓL

Amikor először megkerestem Couét, ő azonnal rendelkezésemre bocsátotta az egyesület hivatalos kiadványait. Ezekből, leveleiből, máshonnan beszerzett munkák adataiból, valamint személyes beszélgetéseink alkalmával szerzett adatok alapján röviden a következőket mondhatom róla:

1857-ben született Troyesban. Látogatásom idején, 67 éves korában, még friss erőben volt és munkateljesítményben túltett minden várakozásunkon. Nagy meglepetés volt számomra, mikor megtudtam, hogy nem is orvos, hanem gyógyszerész.

Gyógyszerészeti oklevelét 1885-ben szerezte. Azonban már akkor ott volt Liébeault mellett Troyesban, amikor Liébeault első kísérletezései nyomán megalapozta a tudományos hipnotizmus tanát. Szuggesztiós idegorvosi iskoláját. Éveken át maga is szemtanúja és részese volt Liébeault működésének. Mint az ő segítőtársa, asszisztense. Orvosi tanulmányait testi betegségei, meg éppen Liébeault melletti lekötöttsége folytán be sem fejezhette. Lehetetlen, hogy ne vonjunk analógiát közte és nagy honfitársa: Pasteur között.

Tudvalevő, hogy Pasteur sem volt soha “kész” orvos. Mint ilyent, a párizsi rendőrség, “barátai” feljelentésére többek között “kuruzslás” címén meg is bírságolta. Amiért a saját maga által felfedezett veszettség elleni szérummal, mint merész úttörője a tudományának, saját kezűleg adott be injekciókat azoknak a betegeknek, akik ezáltal a legszörnyűbb kínos és biztos haláltól, a veszettségtől mentett meg.

Pasteurt elítélték kuruzslásért, de hogy a bírságot ne kelljen lerónia, a párizsi egyetem díszdoktorává avatta. Couét ezzel szemben még csak meg sem bírságolták, pedig őt is a betegek tömege kereste fel naponta.

Sőt különös, hogy Franciaországban, hol oly kérlelhetetlen szigorral büntetik a kuruzslást, ott nemcsak, hogy tisztelt de elismert is volt Coué. De a párizsi egyetemen, csodálkozva és naiv ártatlansággal néztek rám a következő válasz kíséretében: “Hát nem gyógyít tényleg Coué?”

Coué valóban elért ott is eredményeket, ahol a mi klinikai módszereink megrekednek! Coué még nem ártott egy betegnek sem, márpedig mi a tudást a diploma fölé helyezzük. Büntetni ma Franciaországban csak azt büntetik, aki embertársainak kárára, ártalmára van. Couét ellenben, mint embert, tanait pedig, mint tudományt, mi is méltányoljuk és elismerjük!” Minő tárgyilagos és elfogulatlan álláspont!

A “Couéizmus”, mint követői ma széltében-hosszában az eljárást nevezik, egy módszer, egy metódus. Egy eljárás. Az autoszuggesztiók tudatos művelésére. Ennek megértése végett szükséges, hogy még a dióhéjnál is szűkebb keretek között kitérjünk a szuggesztió és az autoszuggesztió fogalmára. Illetve annak ismertetésére, hogy mit értett Coué szuggesztió és autoszuggesztió alatt?

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .